Behandeling – Continue subcutane infusie met apomorfine

Als u Parkinson heeft en de medicijnen die u slikt (orale medicatie) verlichten uw klachten niet voldoende, dan kunt u apomorfine krijgen als aanvullende medicatie. Dit medicijn krijgt u via een injectiepen of pomp toegediend. Ook als u overgevoelig bent voor de orale medicijnen, kan een behandeling met apomorfine een oplossing zijn.

Apomorfine

Apomorfine is een stof die van morfine is afgeleid, maar die niet de pijnstillende en verslavende werking van morfine heeft. Apomorfine kan niet in tabletvorm worden gegeven. U krijgt het daarom via de huid toegediend. De stof wordt snel in uw hersenen opgenomen.

Toediening

U kunt de apomorfine toegediend krijgen via injecties onder de huid of via een pompje:

  • ApoGo-pen: als u per dag maximaal vijf keer een korte periode heeft waarin uw medicijnen niet goed werken (off-periode), kunt u een injectie met apomorfine krijgen. De injectie werkt na vijf tot tien minuten en werkt maximaal een uur. Met de ApoGo-pen geeft u zelf de injecties in uw buikhuid. Tijdens een dagopname leert u dit.
  • Pomp: als u meerdere en/of langdurige periodes heeft waarin de medicijnen niet werken, kan de pomp voor u geschikt zijn. U krijgt de apomorfine dan continu via een naaldje in de huid toegediend. Als de pomptherapie voor u geschikt is, leert u of uw partner hoe u met de pomp om moet gaan. Eventueel kan de thuiszorg worden ingeschakeld.

Instellen op de pomp

 

 

 

 

 

Om u in te stellen op de apomorfine-pomp wordt u ongeveer twee weken opgenomen. U wordt opgenomen op afdeling neurologie J2 VA, op de unit voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Deze unit bestaat uit vier bedden. De verpleegkundigen zijn  extra geschoold in het omgaan met patiënten met de ziekte van Parkinson en de behandelmethodes.

Handleiding ApoGo-pomp

Via de link onder aan deze pagina kunt u een verkorte handleiding van de ApoGo-pomp downloaden.

Bijwerkingen

Apomorfine kan bijwerkingen hebben. Hieronder leest u wat de meest voorkomende bijwerkingen zijn.

Misselijkheid

Bij het starten van de apomorfine-therapie kunt u last krijgen van misselijkheid. Om dit te voorkomen krijgt u enkele dagen van tevoren het medicijn domperidon die dit helpt voorkomen. Na enige tijd kunt u hier geleidelijk weer mee stoppen.

Huidontstekingen
  • Als reactie op de stof apomorfine kunnen harde rode (soms pijnlijke) zwellingen onder de huid ontstaan. Dit zijn ontstekingsreacties die worden veroorzaakt door irritatie van de huid. Behandel deze plekken dagelijks met hydrocortison zalf. Deze zalf krijgt u op recept mee als u naar huis mag.
  • Bij het verwijderen van de naald is het aan te bevelen de insteekplaats gedurende enkele minuten af te koelen met een koelpakking. Verdwijnen de plekken niet, neem dan contact op met uw behandelend neuroloog of de Parkinson-verpleegkundige.
  • Wat eveneens kan helpen om de zwellingen in de toekomst te verminderen is een wijziging in de concentratie van de apomorfine. De arts of verpleegkundige zal u dit voorstellen als het nodig is. Als de concentratie gehalveerd wordt, betekent dit dat de snelheid  van de pomp verdubbeld wordt, zodat u nog steeds dezelfde hoeveelheid apomorfine krijgt toegediend.

Praktische informatie

  • Bewaar de apomorfine onder de 25 graden, niet in de koelkast en bescherm het tegen licht.
  • Bewaar de pomp niet onder water en/of vochtige omgeving.
  • Voorkom  morsen. Apomorfine kan permanente groene vlekken veroorzaken.
  • Als u op reis gaat kunt u kosteloos een geneesmiddelenpaspoort aanvragen bij apotheekzorg, een medisch paspoort kunt u verkrijgen bij de Parkinson-patiëntenvereniging.
  • Tijdens zwangerschap en borstvoeding kunt u geen apomorfine gebruiken.
  • Apomorfine kan de rijvaardigheid beïnvloeden doordat u duizelig, slaperig en extreem suf kunt worden.

Bestellen van de materialen

De materialen die u thuis nodig heeft voor de apomorfine pomptherapie bestelt de Parkinsonverpleegkundige voor u bij Apotheekzorg. Zij leveren de pomp en alle overige materialen en bezorgen die bij u thuis.

Meer informatie

  • Uw Parkinson-verpleegkundige is uw aanspreekpunt. Vragen over de therapie kunt u stellen aan uw behandelend neuroloog en/of Parkinson-verpleegkundige.
  • Met vragen over de ApoGo-pomp en de ApoGo-pen kunt u 24 uur per dag terecht bij ApotheekZorg. Via de link onder aan deze pagina surft u naar de site van ApotheekZorg.