Behandeling – Diepe hersenstimulatie
Als u door de ziekte van Parkinson last heeft van bewegingsstoornissen, komt u mogelijk in aanmerking voor een hersenoperatie. Deze operatie heet stereotaxie.
Een hersenoperatie kan zinvol zijn als de bewegingsklachten toenemen en medicijnen niet of niet meer voldoende helpen of als u teveel bijwerkingen van de medicijnen krijgt. De operatie is bedoeld om bepaalde klachten op te heffen, de ziekte wordt er niet mee genezen.
De operatie
Er zijn twee soorten operaties mogelijk. De werkgroep Stereotaxie bekijkt samen met u welke operatie voor u geschikt is.
Een letseloperatie
Deze operatie is geschikt als de klachten zich aan één zijde van uw lichaam voordoen. Tijdens de operatie plaatst de neurochirurg een elektrode in een vooraf bepaald gebied van uw hersenen. Door de punt van de elektrode te verhitten schakelt hij vervolgens een heel klein stukje hersenweefsel uit. Hierdoor stopt of vermindert het beven of de overbeweeglijkheid en eventuele spierstijfheid en traagheid. Nadat het weefsel is uitgeschakeld verwijdert de neurochirurg de elektrode. Deze operatie duurt ongeveer drie uur.
Een stimulatieoperatie
Deze operatie is geschikt als u aan één kant of aan beide kanten van uw lichaam klachten heeft. Een stimulatieoperatie bestaat uit twee operaties. Allereerst plaatst de neurochirurg een stimulatie-elektrode in een specifiek gebied van uw hersenen. Deze ingebrachte elektrode blijft daar zitten. Na een aantal dagen volgt een tweede operatie waarbij de neurochirurg een soort batterij(stimulator) onder uw sleutelbeen plaatst. Deze batterij is met een onderhuidse draad verbonden aan de elektrode. De neurostimulator stimuleert door zwakstroom een specifiek gebied in uw hersenen waardoor de bewegingsklachten verdwijnen.
De stimulatieoperatie kan zowel enkel- als dubbelzijdig worden uitgevoerd. Bij een dubbelzijdige operatie plaatst de neurochirurg in beide hersenhelften een stimulatie-elektrode, die op dezelfde stimulator worden aangesloten. Een stimulatieoperatie duurt vier tot zes uur.